A városokban és településekben található fák a környezetünket élővé varázsolják, és nagyban javítják közérzetünket. Azonban ez a mesterséges környezet kevés hasonlóságot mutat a fák természetes és optimális élőhelyével.

 

Faápolás

Azok a védekező mechanizmusok, melyeket a fák millió évek alatt fejlesztettek ki, a modern városok és települések dzsungelében gyakran nem működnek. A Városi környezetben található fák sokkal gyorsabban érzékennyé válnak a betegségekre számos olyan környezeti tényező éri , érheti őket, amely természetes élőhelyűnkön nem vagy kevésbé fenyegeti őket. Ezért a településeken található fák (utcákon, parkokban, kertekben) ápolást igényelnek, hiszen a mesterséges környezetük, és a gyakran nem megfelelő ültetési helyük ellenére is magas elvárásoknak kell eleget tenniük.

Ezen ápolási folyamatok segítik a fákat a mindennapi nehézségek között, hogy tetszésünket elnyerve alapfunkcióikat betöltve nevelkedhessenek és egy re nagyobb örömüket találjuk benne és ne közvetlen veszélyforrások legyenek. Hozzáteszem ezen feladatok elvégzése egy magasabb szintű kertészeti tudást, törődést igényel egy favágással szembe.

 

Faápolás főbb lépesei:

  • Ültetés - Helyes faj kiválasztása:Sokan kifelejtik nem ide sorolják de az egyik legfontosabb feladatok közé sorolnám hisz a helyesen megválasztott faj helyesen elültetve betartva ültetési távolságot nagyon megkönnyíti a későbbi gondozást es ezek költségeit.
  • Koronametszés - alakító metszés, koronaápolás, ritkító metszés , korona kurtítása,elhalt ágak eltávolítása
  • Gyökér területén végzendő munkálatok - pl. A károsodott gyökérzet kezelése, gyökérmetszés, feltárás stb
  • Sérülések utókezelése - azon felületek szakszerű kezelése amely kezelés nélkül a fa későbbi állapotában vissza nem fordítható romlást akadályoz meg ez átall akár komolyabb ágleszakadásokat kidőléseket akadályozhatunk meg.
  • Koronabiztosítás - A korona támogatása egy ág vagy koronarész kimerevítésével, hogy az ágletöréseket megakadályozzák.
  • Fa környezetének javítása - mint talajjavítás a talajszerkezet megváltoztatása, tápanyagok bevitele
  • Fadiagnózis
  • Fa sebészet - pl odútakarítás, kéregromlások kijavítása, ág rákok eltávolítása (fiatal kezdetleges állapotban)

Minden eseten ezen beavatkozásoknak a fa korábbi állapotához képest a későbbiekben pozitív elváltozást kell mutatni. Minden szakszerűen elvégzett faápolási munka fa egészségügyi állapotát illetve környezet javulást kell szolgálnia. A hatékony faápolás optimális esetben nem csak egyetlen intenzív beavatkozásból, hanem a fa állandó ápolásából és korrigálásából áll, mely az egymást követő több kisebb beavatkozások sorát jelenti.

Kérje árajánlatunkat most!


Árajánlatot kérek

 

Kövess minket a Facebookon is