Itt az ősz a faültetés és növénytelepítés ideje

2015. október 12., hétfő 16:08
Értékelés:
(1 szavazat)
Írta:  Kertduó Team

 

Faültetés

A faültetésnek gyakran nem tulajdonítanak kellő jelentőséget: a szakértelem és az ültetésnél mutatott gondosság hiánya a jövőben a fák gyenge létállapotához vezet; rosszabbul fejlődnek és több ápolást igényelnek.

A fa ültetése több lépést foglal magában, melyek mindegyike számos hibalehetőséget hordoz magában;

A faültetés ideje ősszel levélhullástól a fagyok beálltáig, illetve tavasszal a fagyok elmúltától rügyfakadásig van.

 

Szabad gyökerű fáknál az őszi ültetés a legkedvezőbb, miután a facsemete eldobva leveleit téli álomba merült, akkor ültethetjük el legnagyobb megeredési valószínűséggel. Ilyenkor ugyanis télen gyökeresedik és tavaszra már újult erővel növekedhet, míg a tavaszi ültetésű fáknak nemcsak a gyökeresedésre, de a kihajtásra is rögtön energiát kell fordítaniuk. Ez olykor azt eredményezi, hogy a tavasszal ültetett szabad gyökeres fa kihajt, szépen megindul, majd váratlanul elpusztul. Ennek az az oka, hogy a begyökeresedés még nem történt meg viszont a levelek vízigényét a meglévő gyökérzet nem tudja biztosítani.

Manapság azonban a kertészetekben árusított fák többsége konténeres, vagy földlabdás, ezeket biztonsággal ültethetjük tavasszal is.

Ültetés menete:

1m széles és 1m mély gödröt ássunk, mert ezzel fellazítom a földet. Utoljára a gödör alját is felássuk, de a földet már nem emeljük ki. A gödör aljába pihentetett trágyát vagy humuszt töltünk. Gyümölcsfa esetén a majdani jó termést már most megalapozhatjuk azzal, hogy humuszban, pihentetett trágyában gazdag földkeveréket készítünk. Nagyon fontos szabály,hogy a gyökerek soha ne közvetlenül érintkezzen a trágyás földdel mert ezek kiégetik .A gödörből kiszedett földet 2 rétegrendbe szedjük ki!A kitermelt földet mindig ellenkezőleg a felsőt alulra ez általában lazább szerkezetű és gazdagabb tápanyagba az alsó rétegrendet pedig felülre töltsük.

Fontos, hogy mielőtt a fát elültetnék metsszük meg gyökérit, hogy minél több hajszálgyökeret eresszen így ezeken keresztül több nedvességet tud felvenni.

A porhanyós földet óvatosan szójuk a gyökerek közé, a fát időnként megmozgatva, hogy a föld a gyökerek közé jusson.

Ügyeljünk arra hogy a fát ne húzzuk feljebb, illetve ne is temessük lejjebb, mint a faiskolában volt, és melynek helye jól látszik a fa törzsén. Miután a gyökérzetet kétharmad részéig visszatemettük, 1-2 vödör vizet öntünk a gödörbe, és megrázogatjuk a fát, hogy a gyökerek mentén jól beiszapolódjon. Ezután a maradék földet is visszatöltjük, ügyelve, hogy öntözéshez egy kis tálcát hagyjunk a fa tövénél.

Számítsuk bele, hogy a föld visszatöltés után taposással tömörítjük a fa tövét, ez s művelet kb. 5 cm-el fogja lentebb tolni a fánkat.

Kövess minket a Facebookon is