A Diófa metszése

2015. augusztus 07., péntek 16:10
Értékelés:
(1 szavazat)
Írta:  Kertduó Team

 

Diófa metszése

Ebben a nyári hőségben mindenki azt gondolná, egy picit elfordíthatjuk, a fejünket a kert felől és kicsit lazíthatunk, hisz úgy sem történik lényeges dolog a kertünkben. Valamennyi igazság talán van is benne, de ez csak szép álom, hogy hátrahajthatjuk a fejünket és hideg limonádét szürcsölve lógatjuk lábunkat.

Régebbi cikkekbe beszámoltunk gyepkezelésről növények tápanyag utánpótlásáról, de nem esett szó azon növényekről, amikkel ilyenkor kell igazából törődni. Számos virágzó évelőt, ha megmetszünk, levágjuk az elszáradt virágait kis szerencsével és egy szép hosszú ősz segítségével akár másodvirágzásra is bírhatunk, ami nem kis örömet okozhat.

 

Nagyon fontos. hogy mostanában az oltványoknak köszönhetően kis kertekben elterjedt kisebb méretű diófák, amelyeknek termésére nem kell 10- 15 évet várnunk, újra teret hódítanak.

 

Koronaalakító metszés dió fáknál


A diófák esetében is szükség van a koronaalakító metszésre; a szépen és célszerűen felépített koronaszerkezetre. Az első 8-10 évben szükségtelen a vázágak visszametszése, mivel maguktól is szépen elágaznak. Csak a nagyon zavaró irányba növő ágakat távolítsuk el. Szabaduljunk meg a sérült és száraz ágakról. Ha az ültetéskor alulbecsültük a korona átmérőjét, és időközben a szomszéd fákat hátráltatják a diófa ágai, akkor azokból is vághatunk.

 

Diófák fenntartó metszése:

Diófa metszése

Fontos leszegezni a dió csak egyéves hajtásokon terem. Ezért nagyon fontos a termő rész megifjítása korona szelősebbé tétele. Mindig ügyeljünk a nagyobb sebek kezeléséről. Zárjuk le ezeket a gombás fertőzések elkerülése végett. A metszésnek nem szabad nagymértékűnek lennie, mivel így nagyon könnyen felborulhat a koronában lévő termőegyensúlyt.

Ügyelni kell arra is, hogy a vázág emeletek között legalább 100 cm-es távolság legyen. A metszés során törekedjünk egy laza szerkezetű koronaforma kialakítására. Vegyük figyelembe, hogy egy jó kondícióban lévő diófán egy vegetációs időszak alatt optimális esetben 60-90 cm-es átlagos hajtáshosszúság érhető el. A metszésnél alkalmazni lehet a csonthéjasoknál használt Zahn-féle szabályokat, vagyis az oldalelágazások akkor túlvastagodottak, ha alapi átmérőjük nagyobb, mint az alattuk lévő sudár átmérőjének fele. Ebben az esetben el kell távolítani őket. Vastag koronaelemek eltávolítása esetén 10-15 cm-es csonkot kell hagyni itt hozza majd a friss hajtásokat. A meghagyni kívánt rügy felett 2-4 szemmel vágjuk vissza az ágakat mert metsz lapp felett lévő rügyek záródnak visszaszáradnak!

Kövess minket a Facebookon is